"Hormonen zijn boodschapperstofjes in ons lichaam, ze versturen allerlei informatie en bepalen grotendeels wie jij bent, hoe jij je voelt, waar je naar verlangt, hoe je eruit ziet maar óók welke ongemakken je kunt ervaren. Hormonen laten zich sturen door onze voeding, beweging , mindset en door hoe wij met stress omgaan."
Hormonen zijn de basis van elk lichaam.
Welk dieet je ook kiest, je hormonen zullen uiteindelijk gaan bepalen hoe het resultaat zal zijn...
Mede door mijn opleiding in hormonen, is het mijn passie jouw fysieke systeem te analyseren en verbanden te leggen tussen brein, emoties, immuunsysteem & hormonen.
Je kunt je hormonen maar beter te vriend houden, neem allerlei vage klachten niet langer voor lief. Samen kunnen we in kaart brengen waar jij tegenaan loopt en met kleine aanpassingen kun jij al een groot verschil maken!
Hoe gaat het nou écht met je?
Door mijn ruim 20 jaar ervaring als kapper ben ik mij gaan interesseren in de mindset en het bijbehorende welzijn van de mens. Doe daar een dosis hormonale verstoring tijdens mijn zwangerschappen bovenop en ineens wist ik het...
Ik ga mijzelf verdiepen in HORMONEN en alles wat daarbij hoort !
Als coach maar vóóral in het kappersvak, hoor ik vele verhalen en situaties van allerlei mensen.
Mensen leven hun leven en doen maar 'gewoon' wat ze moeten doen..
Moeten?
…Klagen, huilen, eten, noem het maar op. Herken je dat? Soms zitten we letterlijk met onze handen in ons haar. We willen iets veranderen maar wat dan? En waarom voel ik mijzelf zo rot?
Op zulke momenten kun je misschien juist wel een SPIEGEL gebruiken... Er volgt een gesprek... vaak een mooi onverwachts diepgaand gesprek!
Steeds vaker gaan mensen met een tevreden en dankbaar gevoel de stoel uit. Ze vertellen mij inzichten gekregen te hebben om een volgende stap' te zetten in hun leven. Intuïtief lijk ik dus aan te voelen wat iemand 'nodig' heeft..
Waardevol, soms voelt het gewoon magisch.
Verder zijn het ook vaak lichamelijke ongemakken waar vooral veel vrouwen mee te maken hebben. Veelal zijn deze cyclus gerelateerd. Wat ik ook vaak hoor zijn de problemen rondom de opvoeding van de kindjes, veelal in gedrag en/of welzijn. De ervaring heeft geleerd dat soms een kleine aanpassing al voor groot resultaat kan zorgen.
Herken jij jezelf in onderstaande?
-
Niet wetende hoe nu verder... je loopt vast.
-
Reflectie nodig om dieper tot jezelf te kunnen komen.
-
Beu om zo weinig energie te hebben en helemaal klaar met die (maandelijkse) hoofdpijn en/of acné? Of opgezette buik?
-
Misschien heb je altijd maar honger en zou je gewoon wel eens heerlijk (door) willen slapen?
-
Kan jouw libido wel een oppepper gebruiken?
-
Is het voor jou ook zo'n belasting als de kindjes niet lekker in hun vel zitten? Zit jij soms óók letterlijk met je handen in je haar?
We kunnen het er eens over hebben...
Ik ga graag aan de slag met jou om jezelf sterker en stralender neer te zetten dan ooit tevoren. Door mijn kennis en ervaring, weet ik als geen ander in te voelen in jouw situatie. Als Hormoonspecialist weet ik doelgericht de benodigde technieken toe te passen en jou te helpen van jouw klachten af te komen waardoor jij snel back on track bent. Denk hierbij o.a. aan het aanbrengen van veranderingen in leefstijl en waar nodig mogelijke tekorten aanvullen met suppletie.
Ook (ademhalings)oefeningen kunnen bijdragen aan het totaalplaatje, passend op maat bij jouw situatie.
Hormonen kunnen je maken én breken...
Hormonen worden aangemaakt in diverse klieren: schildklier, bijnieren, pijnappelklier, alvleesklier, hypofyse, eierstokken en zaadballen. Ze worden via het bloed vervoerd om uiteindelijk op een andere plaats in het lichaam werkzaam te zijn.
Hormonen hebben als functie het lichaam in homeostase te houden. Dat is het in evenwicht houden van het interne milieu, ondanks invloeden van buitenaf.
De belangrijkste processen die hormonen regelen zijn de stofwisseling, groei en voortplanting.
Hormonen regelen heel veel in ons lichaam, hormonen zijn niet enkel verantwoordelijk voor de maandelijkse cyclus van de vrouw!
Vandaag de dag zijn er ontzettend veel mensen met allerlei vage klachten waar de dokter geen passende oplossing voor heeft. Je gaat met een klacht naar de huisarts, met een beetje geluk mag je wat bloed af laten nemen voor onderzoek en uiteindelijk komt er 'niks' uit. Helaas zijn er (nog) te weinig artsen die alle ins en outs van onze leefwijze (willen) weten of daar "iets'' mee kunnen.
Ik ben blij met mijn huisarts als ik in de kreukels lig, gehecht moet worden of een acuut probleem heb, verder is het helaas vaak symptoombestrijding. Een huisarts vraagt wat de klachten zijn maar zoekt niet grondig naar de oorzaak. Er zijn simpelweg geen protocollen om met bepaalde symptomen om te gaan.
Hormonen hebben niet enkel te maken met het maken van baby's..
Nee, hormonen bepalen o.a hoe jij jezelf voelt, je gedraagt, of je lekker slaapt (of juist niet,) waar je vet opslaat, of altijd maar loopt te zweten, of juist heel kouwelijk bent..
Maar ook hoe je libido ervoor staat, de conditie van je haardos, je huid... heb jij al op vroege leeftijd veel rimpels? of zie je er met 37 jaar nog uit als 27? Was je nooit ziek en krijg je nu ineens last van allerlei kwaaltjes? Misschien heb je wel hoofdpijn tot migraine aan toe? Of blijf jij altijd maar dooreten... soort van onverzadigbaar? Ook dát zijn je hormonen...
Wist je dat je zelfs op een manier kan sporten waardoor het je tegenwerkt en het je enkel maar verder van je doel afbrengt? Hormonen kunnen er ook voor zorgen dat je moe wordt na de maaltijd of een opgezette buik krijgt, hele dagen buikpijn hebt of diarree... Of ben je boos, prikkelbaar zonder reden of super depri zomaar out of the blue? En zo kan ik nog wel even doorgaan...
We leven in een wereld waarin suiker, smaakversterkers, chemische E nummers, bestrijdingsmiddelen en STRESS ons langs allerlei kanten weet te vinden. Ons lichaam beschikt over te weinig capaciteit om ons daartegen te beschermen. Wat kunnen we zelf doen zonder dat we in strijd zijn met onze hormonen?
Een greep uit onze hormonen:
Cortisol
Cortisol, het “stresshormoon” wordt aangemaakt in de bijnieren en zorgt voor het verhogen van de bloedsuikerspiegel, het remmen van ontstekingen en zorgt (samen met melatonine) voor een goed dagritme.
Groeihormoon
Het groeihormoon wordt gemaakt in de hypofyse en stimuleert groei van het skelet, nagels, haren en collageen en zorgt voor spieropbouw.
Insuline
Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier en zorgt voor het verlagen van de bloedsuiker. Het zorgt ervoor dat het gehalte glucose in je bloed niet te hoog wordt. Glucose kan als energie worden gebruikt door je lichaam of het wordt opgeslagen in de lever, spieren of als vet.
Melatonine
Melatonine wordt aangemaakt in de pijnappelklier. Melatonine is een van de belangrijkste antioxidanten die het lichaam zelf aanmaakt en is verantwoordelijk voor een goed dag- en nachtritme en ondersteunt het immuunsysteem.
Testosteron
Het mannelijke hormoon testosteron wordt aangemaakt in de zaadballen, maar ook in de eierstokken en bijnieren. Testosteron stimuleert spieraanmaak en vetafbraak. Het verbetert je humeur en daadkracht (mannelijkheid) en stimuleert je libido (rond de eisprong heb je als vrouw ook even een testosteronpiek).
Oestrogeen
Het vrouwelijke hormoon oestrogeen wordt op verschillende plaatsen aangemaakt, de meest voor de hand liggende klieren zijn de eierstokken, maar ook de bijnieren, vetweefsel en de zaadballen produceren oestrogeen.
Oestrogeen zorgt bij de vrouw voor de opbouw van slijmvlies in de baarmoeder om dit gereed te maken voor een eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Daarnaast zorgt het voor vrouwelijke kenmerken zoals borstontwikkeling, breder bekken en speelt een belangrijke rol bij de menstruatie d.m.v. celdeling en groei. Oestrogeen zorgt voor een stevige huid, vocht vasthouden en werkt libido verhogend bij de vrouw.
Schildklierhormoon
Het schildklierhormoon is verantwoordelijk voor de stofwisseling en groei en wordt aangemaakt in de de schildklier. Het schildklierhormoon regelt o.a. de lichaamstemperatuur en verbranding, doorbloeding, zenuwgeleiding, het immuunsysteem, vetstofwisseling, darmwerking en energieaanvoer.
Progesteron
Het tweede vrouwelijke hormoon is progesteron wordt aangemaakt in de eierstokken, zaadballen en bijnieren en zorgt voor apoptose (denk aan de menstruatie) en zwangerschap (een goede innesteling). Daarnaast geeft progesteron rust, bevordert de nachtrust en stimuleert de werking van de schildklier. Helaas gaan we dit hormoon enorm missen nadat we de overgang zijn gepasseerd.
Oxytocine
Oxytocine wordt aangemaakt in de hypofyse en wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het wordt aangemaakt bij knuffelen en werkt rustgevend op het zenuwstelsel.
Een belangrijke functie van oxytocine is laten samentrekken van de spieren van de baarmoeder (opwekken weeën) en van de melkklieren (bevorderen melkproductie bij borstvoeding).
Als je hormonen uit balans zijn kan dat zich uiten in diverse klachten.
Veel voorkomende hormonale klachten:
- Schildklier problemen: een te trage of snelle schildklier
- Gewichtsproblemen: overgewicht, niet af of juist aan kunnen komen
- Diabetes type 2
- Stress: (langdurig) teveel stress ervaren, burn-out klachten, overspannenheid
- Darmgezondheid: darmklachten zoals buikpijn, onregelmatige ontlasting, winderigheid,
- Voedselovergevoeligheden, huidproblemen
- Vermoeidheid: niet in slaap komen, onrustig slapen, futloos zijn en/of weinig energie gedurende de dag ervaren
- Vrouwelijke cyclus: overgangsklachten, menstruatieklachten (PMS), onregelmatige cyclus (PCOS)
Neem deze klachten niet voor lief !
Maak hier je afspraak voor een Hormoon Analyse: